Drie tips voor een motiverende werkomgeving

5 (Demo)

Er heerst ontevredenheid op de werkvloer. Een aantal werknemers komt dagelijks met een slecht humeur aan op werk. U weet dat er iets niet klopt en wilt graag de gedemotiveerde medewerkers helpen. Er zijn echter ontelbare oorzaken te verzinnen en vaak is er sprake van een combinatie van meerdere factoren die ervoor zorgen dat de medewerker zijn of haar enthousiasme verliest.

Zo kan de baan van een medewerker te weinig uitdaging bieden en voor verveling zorgen, of juist té uitdagend zijn en daarmee stressvol. Er kunnen problemen spelen in de thuissituatie, die mogelijk weer voortkomen uit ongemakken op het werk, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Wat kunt u als leidinggevende doen in zo’n situatie?

Wij hebben drie belangrijke tips geformuleerd voor het creëren van een motiverende sfeer op de werkvloer, gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie (Ryan & Deci, 2000). De zelfdeterminatietheorie gaat ervan uit dat de motivatie van iedere persoon wordt beïnvloed door drie psychologische basisbehoeften: competentie, verbondenheid en autonomie

  1. Lekker in je vel (competentie)

De verminderde motivatie van een werknemer kan sterk afhangen van het vertrouwen dat hij of zij in zichzelf heeft. Mensen praten echter niet snel openlijk over dat soort problemen, vooral als ze van mentale aard zijn. In tegenstelling tot een blauwe plek of een gekneusde teen, is de oorzaak van een ‘innerlijk’ probleem daarnaast minder snel zichtbaar. Het is raadzaam om tijdig op deze signalen te reageren en niet te wachten tot het periodieke functioneringsgesprek.

  1. Creëer een teamgevoel (verbondenheid)

Samen naar een doel toewerken – één team, één taak – motiveert medewerkers, doordat het enerzijds hun werk betekenisvol maakt en anderzijds een band schept en de onderlinge communicatie stimuleert. Als leidinggevende is het van belang dat u hier een visie op heeft, die u over kunt brengen.

Zorg er voor dat er geen medewerker ‘achterblijft’. Dat kan al het geval zijn wanneer het hele team (of een divisie) tussen de middag een rondje gaat lopen of ergens gaat lunchen, terwijl één medewerker wordt vergeten. Voorkom bijvoorbeeld ook dat er twee groepen ontstaan. Denk aan een groep die binnen blijft tijdens de pauze en een groep die elders gaat lunchen. Dit kan deels worden opgelost door elke week een stel medewerkers de lunch te laten voorbereiden, op kosten van de zaak. Het kost wat, maar het betaalt zich terug als een teamwork-oefening. Zo nu en dan een teamuitje, al is het ‘slechts’ een avondje bowlen, doet ook wonderen.

  1. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid (autonomie)

Ga uit van de intrinsieke motivatie en stimuleer het initiatief van de werknemer. Een door een medewerker (deels) zelf gecreëerde taak of oplossing, geeft een groter gevoel van autonomie dan wanneer u deze zonder inspraak aan de medewerker in kwestie heeft opgelegd.

Als een medewerker zich niet gehoord en machteloos voelt, kan dat demotiverend werken – zelfs al vindt hij zijn werk leuk. Behandel daarom iedere werknemer gelijk en zorg voor inspraak. Een anonieme ideeënbus kan al wonderen doen.

 

Wat kan je doen?

Dit waren drie tips voor het creëren van een motiverende werkomgeving. Heb je het gevoel dat de sfeer op de werkvloer verbeterd mag worden? Of wil je weten wanneer de werkstress van je medewerkers te hoog is en wat je daar aan kan doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij geven u tips.

We staan voor u klaar
Onze diensten
Bij Fieldin staan we voor kosten besparen en risicobeheersing op sociale zekerheid en meer. Ontdek hoe wij uw onderneming kunnen helpen met deze zaken. Lees hieronder meer over onze diensten.